sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Xmas and NYE!

Sori etten oo nyt taas hetkeen kirjottanu, mutta joulun jälkeen on tuntunu olee nii paljon tekemistä, ettei kauheesti blogin kirjottamiseen oo jääny aikaa. Muutenki koko joulukuu tuntus menevän ihan hujauksella ohi, ettei sitä oikeen tajunnukkaa ku vuosiki jo vaihtu seuraavaan. Kyllä se pitää paikkaansa kun kaikki aikuiset aina puhuu, et joka vuosi menee entistä nopeemmin. Vielä vuosi sitten en tienny minne oon ees lähössä, vaikka kaikki papaerit oli jo postissa eteen päin ja ens viikolla oon ollu täällä jo puolet ajastani!!! Viime vuonna tapahtus siis paljon, ja monien mahtavien kokemuksien ansiosta se oli yks parhaimmista, mutta epäilemättä yritän tehä tästä vuodesta vielä paremman. :)

Yks ehdottomasti parhaimmista kokemuksista tähän mennessä on ollu matka Montague Islandilla, aivan Narooman ulkopuolella (kaupunki rannikolla, 3h etelään Wollongongista), jonne mentiin host isän ja siskon kanssa snorklaamaan hylkeitten kanssa pari viikkoa sitten. Vesi siellä oli todella kirkasta ja täynnä elämää, ja perille päästessä ainakin kakskymmentä käpäläparia oli toivottamassa meijät tervetulleiksi vedestä käsin ja kallioilla vielä suurempi joukko odottamassa. Kun sitten veteen päästiin, hylkeet alko innokkasti leikkimään mukana kun veden alla teki pari piruettia tai sukelsi syvemmälle. Yhessä vaiheessa pääsin jopa kosketusetäisyydelle itteä ainakin parikymmentä kiloa suuremman hylkeen kanssa, eikä tuo tuntunu olevan moksiskaa. Hylkeet vs. kalat 6-1. :D
Mahtavasta pääivästä vielä paremman teki illallinen kaverin luona, kun kaverin isä teki argentinialaisen illallisen. Lihaa ainakin tuli syötyä yhen illan aikana enemmän ku tavallisesti viikkoon, mutta minkäs sille mitää voi jos argentinialaiset tietää miten ruokaa tehää.. Illallisen yhteydessä yritin opettaa kavereille myös pari suomalaista joululaulua, mitkä osottautuski aluks hiukan hankalammiks ku oletin, mutta hyvin nuo siitä selvis. :D Noitten perinteitten mukaan mentiin vielä pimeellä kattelemaan ihmisten jouluvaloja, niihin kun täällä päin laitetaan hiukan enemmän vaivaa (ja rahaa?!) kun Suomessa..


Jouluaatto vietettiin mukavasti host isän perheen kansssa. Paikalla oli kaikki veljekset (yhtä lukuun ottamatta) ja niitten perheet ja paljon, paljon ruokaa. Suomalaisesta jouluruuasta poiketen, melkeen kaikki ruuat oli kylmiä, eikä näillä oo ollenkaa mitään perinne ruokia, kuten laatikoita tai muita vastaavia. Myös kala puuttus pöydästä kokonaan. Tilalla olikin sitten monen moisia salaatteja, kastikkeita ja kylmää lihaa. Kuka lämmintä ruokaa olis kaivannukkaa ku lämpötila ulkona oli melkeen 30 astetta, eikä sisälläkään paljon viileempää ollu. Päivä meni vaan syöden ja vaihdellen kuulumisia, ja olihan meillä joulupukkikin käymässä pienten lasten iloks. :) Illalla käytiin vielä tsekkaamassa Wollongongin parhaat jouluvalot, mikä osottautuski suureks yleisötapahtumaks.. Sori ettei oo parhaimmista taloista kuvia, kun ajatus tuli vähän myöhässä mukaan.   










Joulupäivä olikin sitten taas hiukan tavallisesta poikkeava; lahjat avattiin vasta aamulla ja päivä vietettiin perhetuttujen kanssa picnicillä rannalla. Kivaks yllätykseks muaki oltiin muistettu parilla paketilla, ja Suomestakin oli yks paketti odottamassa. Kiitos vaan mammalle ja pappalle! :) Meijän onneks sateet häipys jouluks ja me saatiinki todella upeet kelit pyhien ajaks. Kaiken kaikkiaan oli siis todella hyvä joulu, eikä luntakaan kaivattu ollenkaan! 


Bon bonit kuuluu jokaisen australialaisen jouluun   


Tapanin päivän jälkeen lähettiin perheen kanssa sitten viikoks Fowlers Gap research Stationille (reilu 100km Broken Hilliltä pohjoseen), keskellä Australian puskaa ja erämaata. Host isän kaveri on siellä töissä jonain eläintutkijana, joten meillä oli sitä kautta mahtava tilaisuus tutustuu oikee kunnon puskaan. Viikon aikana tuli nähtyä monen moista elukkaa, kuten kenguruita, emuja, liskoja, lintuja ja villivuohia, mut käärmeihiin ei mun onneks kertaakaan törmätty. Niistä kyllä varoteltiin alusta saakka, ja aina ulkona pitiki käyttää nahkasaappaita ja pitkiä housuja, eikä hämärän jälkeen minnekkään menty ilman taskulamppuja! Monien eläinten lisäks myös toi sisämaan lämpö tuli uutena kokemuksena. Koska päivällä lämpötilä oli usein siinä 40 asteen tienoilla, ulkona oltiin vaan aikasin aamulla ja iltapäivästä iltaan. Klo 10-16 vietettiin sisällä nukkuen, lukien tai telkkaria kattoen. Ton viikon aikana oppi kyl arvostaa ihan erillä tapaa Wollongongii ja meri-ilmastoo, ja vaikka meillä olikin tosi mielenkiintonen matka, oli viikko jo ihan tarpeeks keskellä puskaa, ja jokanen tais olla ilonen kun vimppa ilta vietettiin kaupungilla yöpyen hotellissa. Eihän me sitä koko viikkoa kumminkaan ilman sivistystä eletty, vaan yhtenä iltana ajettiin 'lähi baariin', jonkun 100km päähän illalliselle. Perillä odottikin tosi idyllinen vanha baari punasen santatien varrella, ja seinii koristi vanhat satulat ja entisten maamiesten hatut. Miettisin vaan, miten tollanen paikka keskellä ei yhtään mitään (noin 160km lähimpään kaupunkiin) voi menestyä niin hyvin, mutta varmaan sitten ihmiset tollasten välimatkojen päässä haluu jotain välillä syödäkkin. Myös uus tuli vietettyä siellä muitten tutkijoitten ja niitten perheitten kanssa syöden kunnon BBQ illallinen ja nauttien tähtisädetikuista ja ilotulitteista. Eipä siis ainakaan tänä vuonna tullu Sydneyn ilotulituksia nähtyä, mutta ainakin on hyvä syy tulla takasin parin vuoden päästä! Ilotulitukset on täällä muuten kielletty laissa, joten niitä myydään enää jollekki kaupungeille ja erikois tilaisuuksille. Jos siis tavallinen tallaaja haluu uhata maan lakeja, on raketit ostettava mustan pörssin kautta tai niinku meijän tapauksessa, säilytettävä monta vuotta vaatekaapin uumenissa (toimi silti vielä ihan hyvin..) :D .


Tä ja viime vuosi on ollu ennätyssateista tuolla, ja nyt saatiinki nauttia 'todella vihreästä' luonnosta.   


 Tiet tuntu vaa jatkuvan ja jatkuvan, eikä siltikään mitään uutta tullu näkyviin.


'kotikenguru'   

Nyt kun ollaan taas sivilisaation pariin päästy, oon yrittäny tehä mahollisimman paljon kun vaa mahollista ennen kun taas koulut alkaa. Perjantaina mulla oli synttärit ja halusinki viettää sen päivän kavereitten kanssa Bondilla. Kumminki tuntuu et mulla on joku kirous sitä paikkaa vastaan kun ekalla kerralla iski paha migreeni ja tällä kertaa sää oli ihan surkea. Eipä siis vieläkään sinne uimaan saakka päästy, mutta ainakin nyt on jalat kastettu tunnetun Bondi beachin hiekkaan. Ja hyvin se päivä meni kauppojakin kierrellessä ja hyvässä seurassa! Bondilla on niin monia hyviä kauppoja, että kyllä sinne vielä pitää uudestaan päästä kattomaan.
Illalla perhe vei mut vielä Little Italiaan illalliselle. Hyvää ruokaa, mukavaa seuraa ja kaunis ilta terrassilta nauttien -mahtava päätös ekoille aussi synttäreille! :)

Eilen vietin vaihtari & counsellor -päivän Minnamurran sademetsässä kattomassa. Ilma oli todella mahtava taas ja toi mettä todella kaunis kaikkine vanhoine puineen. Ei myöskään sellasta vesiputousta taida ihan heti Suomesta löytää. Toi on taas yks syy lisää miks nautin niin paljon australiasta: aina näkee tai kokee jotain uutta, mitä Suomeen ei voi ees verrata, mut 'not better, not worse, just different!' (Rotary sanonta..)
Illalla kaverin perhe vei mut Sydney festivalien avajaisiin. Paikalla oli tuhansia ihmisiä ja pari tosi hyvää bändiä ja tunnelma oli ihan mahtava! Vimpan bändin soittaessa tungettiin ihan eteen, missä meno oli aika kovaa ja tunnelma todella tiivistä. Ihmiset tanssi ihan hullun lailla, että jossain vaiheessa sai oikeen hiukan pelätä, mut eihän mitään kumminkaan tapahtunu. Ihan sattuman lailla alettiin puhumaan sitten jollekkin tuntemattomille, joista yks osottautuski suomalaiseks! :D Eipä tosiaan olis heti uskonu et kaikkien niitten tuhansien ihmisten joukosta jos kolmelle ihmiselle puhuu, toinen tuleeki 5,3 miljoonan asukkaan Suomesta, toiselta puolelta maapalloa! No, näköjään sekin on mahdollista. Kotona oltiin vasta myöhään illalla ja pitkän päivän jälkeen oma sänky tuntus todella hyvältä paikalta.

Tänään on taas ollu hiukan ukkosmyrskyjä, mutta uhattiin perheen ja tuttavien kanssa luonnon voimia ja sateen tauotessa mentiin syömään perinteiset 'fish and chips' rannalle. Koulun alusta ei ole vielä mitään tietoa, mutta nautin lomista loppuun saakka täysin siemauksin.

Tänään tuli muuten lentoliput varattua kotia päin, ja huomasin että tasan viikon päästä on puoliväli vastassa!! 8. heinäkuuta 2012 päättyy siis tämä matka, mutta siihen onneks vielä 27vk aikaa. Kuulemma se vaan menee niin kauhean nopeasti ohi jos muihin vaihtareihin on uskominen..



Hyvää alkanutta uutta vuotta kaikille! Ja muistakaa, uusi vuosi on uusi mahdollisuus kaikille unelmille. :)




-Vilma




Ps. niitä kysymyksiä saa kysyä :)

2 kommenttia:

mma kirjoitti...

Mielenkiintoista olet taas kokenut.
terveisiä!

Vilma kirjoitti...

Terkkuja sinnekki!