maanantai 14. toukokuuta 2012

Australian Safari

Moikka taas! Ja terkkuja Wollongongista!


Nyt on se sitten valitettavasti munkin osalta ohi; Australian Rotareitten järjestämä kolmen viikon bussireissu ympäri Australian itä osia 30 vaihtarin kanssa ympäri Euroopasta, Amerikasta ja Japanista. 
Vajaat neljä viikkoa sitten 30 vaihtaria ympäri Wollongongin, Sydneyn, Blue Mountainsin ja New Castlen alueelta pakkas isot siniset laukut täyteen lämpimiä vaatteita ja leiriytymis kamppeita, mukaan lukien makuupussit ja ruokailuaterimet, ja hyppäs yhdessä innokkaasti bussin kyytiin odottaen elämänsä seikkailua. Sillon vettä sato kaatamalla ja sääennusteet lupas vaan lisää vettä, mut jokanen oli silti täynnä intoa jo odotusta. Nyt melkeen viikon jälkeen kotiin paluusta voin ehdottomasti sanoa, että nyo oli parhaat kolme viikkoa elämästäni! 

Tää kartta näyttää teille sen reitin mitä pitkin kuljettiin, että saatte hiukan käsitystä missä päin me ton kolmen viikon aikana kuljettiin ja pysähdyttiin. Ja tuo kartta alhaalla antaa vähän käsitystä Australian ja Euroopan kokoerosta, tosiaankaan tä ei oo ihan pieni saarivaltio.. Matkaa yhteensä kertys yli 7000km tietä pisin ja noin puoltoista tuhatta kilometriä lentäen (Cairns - Alice Springs).



Eka viikko meni ajaessa Wollongongista ylös päin rannikkoa pitkin. Pysähdyttiin mm. Byron Bayssa, joka on hyvin tunnettu turistikohde ihan NSW:n (New South Wales) ja QLD:n (Queensland) rajalla. Harmi, että meillä oli vaan yks yö siellä, sillä mielelläni ton kaupungin olisin nähny paremmin. Niinku monet hyvät surffi kaupungit, myös Byron Baykin on hyvin rennon ja hipihtävän olonen paikka, minka baarit ja yökerhot on aina täynnä nuoria reppureissaajia. (Ps. Suomalainen matkailumainos bongattu Byron Baysta!) Myös me päästiin surffamaan lähellä Byron Bayn rantoja, ja vaikka aallot olikin tällä kertaa vähän huonoja, jokanen onnistus seisomaan ainakin pari kertaa.

Airlie Beachillä meille oltiin järjestetty päiväretki ocean raftinging merkeissä (sori, ei mitään tietoo suomen vastikkeesta). Tollanen iso kumivene otti siis pienen ryhmän mukaansa, perässä kaks 350hv moottoria vieden meijät vauhdilla Whitsundays saarille, missä me saatiin ensimmäinen käsitys snorklaamisesta riutoilla. Korallit tuolla ei ollu kumminkaan niin värikkäitä, eikä kaloja ollu niin paljon, mitä odotin. Kumminkin pieni kävely näköalapaikalle ja lounas ja parin tunnin oleskelu lumen valkosella rannalla +  mahtava ilma teki päivästä täydellisen! Ei ihme Australiaa kutsutaan rantojen maaksi!

Meijän pääpysäkki QLD:ssa oli Cairns, missä yövyttiin kolme yötä (huoneissa!! - suurin osa öistä nukuttiin teltoissa). Kaupunki ei ollu kovin iso, mutta mukavan olonen ja lähellä. Cairnsissa meillä tais olla koko matkan parhaat päivät, kun toisena päivänä päästiin koko päiväks veneretkelle Isolle Valliriutalle, missä päästiin koittamaan sukellusta ja snorklaamista. Aivan mahtava paikka! Auringon paistaessa korallit ja kalat oli täynnä mitä kirkkaampia värejä ja ja muotoja ja malleja löytys ihan laidasta laitaan niin pitkälle kun mielikuvitus vaan pystyy lentämään. Ja mikä oliskaan paras paikka yrittää laitesukellusta ekaa kertaa kun maailman parhaimmalla riutalla?!  Vaikken ainoatakaan haita tai kilpikonnaa ite nähnyt, ainakin Nemon löysin! Jeij!
Kolmas päivä Cairnsissa vietettiin kierrellessä läheisiä sademetsiä ja luonnonpuistoja Paulin kanssa (the best bus driver ever! :D) Paul vei meijät mm. uimaan ison vesiputouksen alta ja liukumaan kalliota pitkin pienemmissä vesiputouksissa. Aivan kuvan kauniita paikkoja, minne ei olis ikinä aikasemmin osannu ees toivoa!

Cairnsista lennettiin sitten seuraavaksi Alice Springsiin, keskelle Australiaa, NT (Northern Territory) Alice springsissä tavattiin toinen Safari ryhmä Melbournen lähistöltä, jotka oli tekemässä melkeen samaa reittiä, mitä mekin, mutta vaan toiseen suuntaan. Niitten ryhmässä oli myös pari suomalaista, joitten kanssa oli kiva vaihtaa kuulumisia 9kk jälkeen (tultiin kaikki yhdessä Singaporen kautta Australiaan). Eka päivä meni kivasti kaupungilla kierrellessä ja illalla meille oltiin järjestetty Digeridoo (Aboriginalien soitin) konsertti, missä mekin päästiin mukaan ja yrittämään erilaisia paikallisia soittimia. Toisena päivänä tehtiin kierros Lentävään lääkärin museossa ja käärme/lisko keskuksessa. Empähän ollu koko vuoden aikana nähny ainottakaan käärmettä täällä, vaikka mamma niistä kovin varotteli koko ajan ennen tänne tuloa, mutta tuolla sitten istuttiin samassa huoneessa lattialla, missä yks näistä myrkyllisimmistä käärmeistä oli vapaana alle kahden metrin päässä ilman mitään esteitä.. :D Muistakaa, että jos näätte 'King Brown snake'n luonnossa, pysykää vaan aloillanne, ja oottakaa kunnes se luikertelee pois! Toinen vaihtoehto on sitten käärmeen purema ja todennäköinen kuolema jos ei hoitoa pian saa.
Alice Springs on muuten tunnettu Aboriginaaleista, joita siellä asuu paljon! Sen takia se on paikka, mistä kannattaa myös paikallista taidetta etsiä jo halvalla sitä halajaa. Monet Aboriginaalit istuukin päivät pitkät nurmikolla tekemässä ja myymässä maalauksijaan ja hinta on vaan murto-osan, mitä gallerioissa jouduttais maksamaan.

Toi toinen viikko olikin sitten matkustelua nähden sitä 'oikeaa Australiaa, outbackillä, keskellä pieniä puskia ja punasta pölyä! Vuorossa oli Kings Canyon, Uluru (Ayers Rock) ja Kata Tjuda. Välimatkat tuolla on todella suuria ja sivilisaatio on kaukana, mutta luonto on karulla tapaa todella kaunista! Pitkien ajomatkojen jälkeen auringonlasku Ulurulla krunaa kaiken! Auringon mennessä alas päin Iso kivi vaihtaa väriään moneen kertaa jättäen ihmiset sanattomiksi. Ei ihme että siitä löytää kuvia joka puolelta!! Jos ikinä tonne saakka päättää matkustaa, se on kyllä ehdottomasti sen kaiken ajamisen arvonen. 
Ja Kenguruita ei tuolla kauheesti kyllä nähny, niinkun ei emujakaan, mutta kameleita näkyskin sitten niittenkin edestä. Ja mä luulin että niitä löytyy vaan saharan alueilta ja eläintarhoista.. :D

Vimppa viikko safarista ajettiin takasin päin Etelä-Australian kautta, missä päästiin kerran yöpymään maan alla ja kerran vankilassa kaikkien haamujen kanssa. Me myös päästiin hyvin pikaselle, kahden tunnin, visiitille Adelideen, joka vaikutti sekin ihan mukavalta kaupungilta. Olispa ollu siellä vaan hiukan enemmän aikaa!

Victoriassa ykkösenä kaikkien mielessä oli tietenkin Melbourne! Sinne oon halunnu ekasta päivästä saakka, ja sinne nyt päästin! :) Ekaks nähtiin kaupunki yläilmoista SkyDeck88:lla, minkä jälkeen jokanen pääsi kiertelemään kaupunkia ittekseen parin tunnin ajan. Aikaa ei ollu kyllä ollenkaan riitävästi, että kaupungin olis nähny kunnolla ja kaupoissa olis kerenny käymään, mutta vielä jotenkin yritän sinne päästä ennen kotiin menoa. Kaupat oli kyllä todella kivoja, mitä ei kaikki Sydneystäkään löydä, ja mahtavana löytönä oli sellanen pieni sivukatu täynnä mitä ihanimpia pieniä ravintoloita ja kahviloita pienillä hinnoilla!
Seuraavana päivänä vuorossa oli Queen Victoria Markets, missä sielläkin olis tarvinnu huomattavasti enemmän aikaa! :D Eihän siellä kovin halpaa ollu, mutta ainakin UGGeja olis löytyny tosi hyvään hintaan.

Melbournesta kotiin päin ajettiin The Great Ocean roadia pitkin, minkä rannikko on aivan upeeta! Yks syy, miksi rakastan Australiaa niin paljon on, että täällä luonto on niin kaunista, niin monella eri tapaa! Minne ikinä sä meetkin, lähelle luontoa; rantoja, sademetsiä, vesiputouksia, kallioita, erämaata ym. ym. aina sä tuut yllättymään vaan enemmän tätä kauneutta. Ite mietin aina, minne perheeni veisin, jos ne tulis tänne mun kanssa, ja nyt niitä paikkoja on jo niin paljon, ettei ees pari kuukautta meinais riittää. Ja mähän en oo nähny ees puoltakaan!

Yleisesti ottaen voin sanoa, että meillä oli paras mahfollinen tuuri safarille, mikä olis voinu kohdalle sattua; meijän ryhmä oli ihan mahtava, niinkun kaikki ohjaajatkin, ilmat suosi paria päivää lukuun ottamatta, ruoka oli hyvää. Noitten viikkojen aikana jokanen sai taas todella hyvia uusia ystäviä joille oli vaikea viimein sanoa heipat, kun ei sitä tiiä tullaanko me näkemään enää ikinä uudestaan, mutta onneks kaikki muistot säilyy mun mielessä ja monissa kuvissa! 

Ne viimiset lämpimät päivät tais olla muuten tässä! Keskellä Australiaa päivisin on vielä lämmintä, ja kotiin tullessa Wollongongissakin oli pari tosi lämmintä päivää, mutta nyt täällä on jäätävän kylmä! (15*C) Bye Bye Australian summer!


Ja nyt mulla onkin enää alle kaksi kuukautta jäljellä!
Minne tää vuosi on mennyt?!

Nyt on aika nauttia viimisistä hetkistä ja lämpimistä päivistä!

-Vilma

ps. Kuvia yritän lisätä huomenna, kun niitten lataamisessa menee vähän enemmän aikaa.

1 kommentti:

mma kirjoitti...

Kiva lukea sinun safaristasi eli paljon ehtii 3 viikossa kokea!
Terkkuja