tiistai 16. elokuuta 2011

School

Suurimmalla osalla teistä lukijoista on jo varmaa jonkun näkönen kuva Australialaisesta koulusysteemistä ja mun koulusta. Päätin kumminki nyt kertoa teille vähän tarkemmin miten täällä päin maailmaa tää homma toimii ja erityisesti mitä eroja oon löytäny mun suomikoulun ja aussikoulun välillä (helpommalla pääsis jos kirjottaisin yhteisistä asioista..). Samalla tä postaus kertoo aika paljon mun arjesta täällä, sillä koulussa joudun käymään säännöllisesti päivittäin opiskeluviisumin takia.

Koska oma kouluni on katolinen tyttökoulu, voi jotkut asiat ja säännöt poiketa rajustikkin toisista Australian kouluista, mutta luulen et ite se koulujärjestelmä on kaikkialla sama. 

Kouluvuosi alkaa täällä päin siis vuoden alussa, tammikuussa, ja loppuu sitten joulukuussa kesäloman alkuun. Vuosi on jaettu neljään termiin, joiden jokaisen jälkeen on Suomen koeviikkojen tapainen järjestelmä (kaksi viikkoa kokeita omista aineista; milloin ei kokeita, on lomaa), minkä jälkeen on kahden viikon loma enne seuraavaa termiä. Koulupäivät alkaa joka päivä aamulla yheksältä, mutta ennen sitä meillä on vartin mittanen tutor group tapaaminen. Siellä katotaan ketä kaikki on koulussa paikalla, rukoillaan ja käydään läpi päivän tapahtumat, siirtyneet luokat yms. kouluun liittyvät ilmoitukset. Lukkarit täällä tehään aina kahelle viikolle, eli esim liikuntaa on vaa joka toinen viikko aina 5.päivänä (ekan viikon perjantai). Myös tuntijaot on täällä aivan erilaitte ku Suomessa; tunnit on jaettu kolmeen osaan (aina kaks tuntii peräkkäin á 50min.) aina siis on mukana kahden tunnin kirjat kun mennään tunneille, ja kun Harry Potterin tunnari tai joku muu biisi lähtee soimaa keskusradiosta ilmottaen tunnin päättyneen, siirrytään suoraan toisen tunnin luokkaan. Toisen tunnin jälkeen meillä on 20min recess, milloin suurin osa syö jotain eväitä koulun pihalla ja vietetään aikaa kavereitten kanssa. Lounas toimii samalla tavalla (4. tunnin jälkeen), mut se kestää 40min. Täällä ei ole siis ollenkaan suomen tapaista ilmaista kouluruokaa, vaan jokainen ottaa eväät mukaan tai ostaa syötävää koulun canteenista, mikä kumminki on aika kallista. Koulu loppuu kaikilla varttia yli kolme viimeiste kahen tunnin jälkeen. Poikkeuksina vapaat tunnit, joita jostain syystä mulle ei oo ollenkaa ja monilla muilla mun ikäsillä niitä on seittämän(!!!). Täällä jokainen saa valita vuosittain, mitä lähtee opiskelemaan. Ainoastaan englanti ja uskonto ovat pakollisia. Itellä on kahdeksan eri ainetta: enkku, uskonto, matikka, hospitality (vastaa melkeen Suomen kotsaa), visual arts, design and technology, entertainment ja surffaus. Nuo tuntijaot ja aineet vaihtelee ihan kouluttain, mutta recess ja lunch käytäntö on kaikkialla sama.

Lukukausimaksut mun koulussa on vuosittain yhteensä 3500-4500$ riippuen vuosiluokasta. Tässä kohtaan sanon, että olen todella onnekas kun Rotaryt maksaa mun koulun käynnin! Lukukausimaksujen lisäksi jokainen joutuu maksamaan vielä kaikki koulutarvikkeet ja koulupuvut yms. kustannukset itse(kesä- ja talvipuku senioreilla uutena ostettuna maksaa yli tonnin!!). Oppikirjat sentään pystyy lainaamaan koulun kirjastokortilla koulun kirjastosta. Myöskin jokainen saa oman koulutietokoneen koulusta, mikä palautetaan vasta koulusta lähtiessä, 12.vuoden jälkeen.

meijän koulun koulupuku (vasemmalla talvi- ja oikealla kesäkoulupuku)


Sitten päästäänkin mun lemppariin, koulun sääntöihin                                                                      (kaikkia en tähän viittii kirjottaa, koska niitä on koulun päiväkirjassa useampi sivu);

Ulkonäkö:
  • koulupuku tulee olla sääntöjen mukainen (hame puoleen pohkeeseen jne.), bleiseriä tulee käyttää aina kouluun tultaessa ja lähdettäessä, kouluhattu aina auringossa, puvun oltava siisti, kengät mustaa nahkaa, vanhan ja uuden puvun yhdisteleminen kielletty
  • ei meikkiä
  • pitkät hiukset kiinni, hiusten värjäys vain senioreilla sallittu > luonnolliset värit, ei radikaaleja hiustyylejä
  • mahdollinen hiuskoriste tulee olla koulun värejen mukainen
  • yksi korvis kummassakin korvassa > max.3mm halkasijaltaan, yksinkertainen rannekoru ok, siveyssormus ok, medaljongi tai risti kaulassa ok > kaikki hopeaa tai kultaa, ei muita koruja
  • ei lävistyksiä
Elektroniikka:
  • puhelimen käyttö koulun alueella kokonaan kielletty (myös ennen koulun alkua)
  • kone vain koulutöiden tekoon > blogit, google translate, facebook yms. blockattu pois käytöstä
  • musiikin kuunteleminen kielletty
Käytöstavat:
  • opettajia puhutellaan sir/miss
  • kiroilu kielletty
  • koulusta myöhästymisestä haettava huomautuslappu student officesta (tunneilta myöhästyminen ok, kunhan ei paljon myöhässä)
  • kolmesta merkinnästä (läksyt tekemättä, sääntöjä rikottu yms.) jälki-istunto

Suomen kouluihin verratessa tä on hiukan erilaista tyttökouluinee ja koulupukuineen, mut onha tä sellee ihan kiva kokea uudenlainen koulusysteemi täällä kun kaikki on erilaitte ku kotona. Mutta sanon, että tämän vuoden jälkeen varmasti osaan arvostaa enemmän Suomen koulujärjestelmää. Ja te, jotka arvostelette kouluruokaa, olkaa onnellisia että olette suomalaisia, ja teille järjestetään ilmainen lämmin ateria joka päivä, sillä se on etu, mitä useassakaan paikkaa ei ole!

onnekas suomalainen,

-Vilma

Ps. unohdin totaalisesti edellisessä postauksessa kertoa miten mun pp-esitys meni.. eli kyllä mä siitä loppujen lopuks selvisin, vaikka kauheesti jännitin. Tä oliki kyllä vaa kaikille year 11 opiskelijoille ja koko koululle esittely siirty tähän perjantaihin, joten saas nähä saanko sillon sitten enää sanaakaan suustani

1 kommentti:

mma kirjoitti...

Hyvää tekee kokea noinkin erilainen kouluvuosi, maistuu Suomessa lukio paremmalta eikä kaikki olekaan itsestäänselvyyksiä!
Tsemppiä sulle.
mma